AMSTERDAM - Het beroemde Huis met de Hoofden aan de Keizersgracht in Amsterdam wordt een museumbibliotheek.Na een ingrijpende verbouwing zal het waarschijnlijk in 2010 of 2011 onderdak bieden aan de 20.000 boeken en handschriften van de Bibliotheca Philosophica Hermetica (BPH) van kunstverzamelaar en zakenman Joost Ritman.

In de museale opstelling zal het uit 1622 daterende pand aandacht besteden aan de belangrijke rol van Amsterdam in de Gouden Eeuw als centrum voor vrijheid van drukpers en vrijheid van godsdienst. Dat zei directeur Esther Oosterwijk-Ritman van de BPH donderdag. Ritman kocht de koopmanswoning met de hoofden op de gevel begin 2006 van de gemeente Amsterdam, die er de afdeling monumenten en archeologie had ondergebracht.

Het grachtenpand zal tijdens een renovatie de komende jaren zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat worden teruggebracht. Hierbij wil de familie Ritman kijken naar de invloeden vanuit de Zuidelijke Nederlanden die in de architectuur van het Huis aanwezig zijn. Het Rijksmuseum en andere Amsterdamse musea helpen om de begane grond en de eerste verdieping van een authentiek zeventiende-eeuws interieur te voorzien.

Na de verbouwing moet het pand een ontmoetingsplaats zijn voor iedereen die zich bezighoudt met de christelijk-hermetische filosofie. ''Het Huis met de Hoofden beoogt over enkele jaren een multifunctioneel platform te zijn dat plaats biedt aan een grote diversiteit aan activiteiten met een laagdrempelig en cultuurmaatschappelijk karakter'', aldus Oosterwijk. De podiumfunctie krijgt volgend jaar al gestalte met een tentoonstelling rond de zeventiende-eeuwse Amsterdamse filosoof Benedictus de Spinoza.

Een medewerker van de BPH ontdekte overigens pas geleden dat een grote collectie boeken die zich in de zeventiende eeuw in het huis bevond, nog steeds bestaat. Deze collectie bevindt zich nu in de stadsbibliotheek in de Zweedse stad Norrköping. Het Huis met de Hoofden was in de zeventiende eeuw eigendom van filantroop en zakenman Lodewijk de Geer, die net als Ritman nu een voorliefde had voor publicaties van filosofen. Omdat De Geer nauwe banden onderhield met het Zweedse koningshuis, is zijn bibliotheek uiteindelijk in Zweden beland. (ANP)