Transvrouw Sam: 'Het COC ontraadde me bepaalde wijken in Amsterdam.' © Ernst Coppejans

Hoeveelheid geweld tegen herkenbare transgenders is 'schokkend'

Meer dan de helft van alle transgenders in Nederland is het afgelopen jaar beledigd, bedreigd, of heeft te maken gehad met geweld. Bij sommigen gebeurt dit zelfs maandelijks.

De meeste incidenten spelen zich af in het uitgaanscircuit, blijkt uit onderzoek onder 351 transgenders van Transgender Netwerk Nederland, een belangenorganisatie voor emancipatie van transgenders. In het algemeen geldt: hoe zichtbaarder het is dat iemand van geslacht is veranderd, hoe meer geweld hij of zij ondervindt.

Begin september waren enkele incidenten in Amsterdam in het nieuws, waarbij transgenders klappen kregen. Eind augustus werd een transseksuele prostituee ernstig mishandeld. Eind mei werd een transgender bij het Afrikanerplein geslagen met een stuk hout, en werden er seksueel getinte opmerkingen gemaakt.

'Schokkend'
Voor het Transgendernetwerk waren de vele incidenten aanleiding voor het onderzoek. 'Het is schokkend dat zoveel mensen in Nederland niet normaal door het leven kunnen gaan vanwege hun transgender-zijn,' zegt Elleke Alink, directeur van Transgender Netwerk Nederland.

Tachtig procent van de transgenders die het slachtoffer waren van geweld, paste vervolgens het gedrag aan en gaat niet meer naar de sportschool of de supermarkt om confrontaties te vermijden.

Professionele hulp
In totaal is een derde van alle slachtoffers dusdanig getraumatiseerd door de incidenten, dat zij professionele hulp zoeken.

Het onderzoek Veilig, zolang men het niet merkt is het eerste onderzoek in Nederland dat specifiek ingaat op discriminatie en geweldsgerelateerde incidenten naar transgenders in Nederland. Volgens het netwerk leven in Nederland rond de 390.000 transgenders.

De meeste incidenten spelen zich af in het uitgaanscircuit, blijkt uit onderzoek. © Jorris Verboon