Binnenland Bewaar

Herdenking Vorden probleemloos verlopen

Een vliegtuig met reclamesleep met daarop de boodschap 'Vorden is fout' vliegt boven Vorden. De Joodse organisatie Tradition is Our Future (TOF) houdt de luchtactie en protesteerde daarmee tegen de dodenherdenking.
Een vliegtuig met reclamesleep met daarop de boodschap 'Vorden is fout' vliegt boven Vorden. De Joodse organisatie Tradition is Our Future (TOF) houdt de luchtactie en protesteerde daarmee tegen de dodenherdenking. © ANP

De vooraf omstreden dodenherdenking in Vorden is vanavond probleemloos verlopen. Over de herdenking was ophef ontstaan omdat er ook Duitse soldaten worden herdacht. De rechter besloot zelfs in een kort geding dat de herdenking door mocht gaan, maar dat de burgemeester de graven van Duitsers moest mijden.

Na afloop van de plechtigheid kregen de ongeveer 400 aanwezigen de keuze om wel of niet langs de Duitse graven te lopen. Slechts een handjevol mensen, onder wie de burgemeester, zag daarvan af. De burgemeester geeft vrijdagavond om 21.00 uur een persconferentie over de kwestie.