Binnenland Bewaar

Hans van Mierlo overleden

Hans van Mierlo overleden
© UNKNOWN

AMSTERDAM - Politicus Hans van Mierlo (D66) is overleden. Dat heeft D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold donderdag bevestigd. Van Mierlo is 78 jaar geworden.

Van Mierlo stond in 1966 aan de wieg van de partij. Hij was voorzitter van het comité dat D66 oprichtte. De partij kwam in in 1967 met zeven zetels in de Tweede Kamer. Van Mierlo was getrouwd met schrijfster Connie Palmen.

Pechtold noemde Van Mierlo in een eerste reactie ''een democraat in hart en nieren''. ''Hij heeft de afgelopen decennia velen geïnspireerd. Hij was meer dan een politicus alleen. Hij was ook een verpersoonlijking van een tijdsbeeld.'' Volgens Pechtold was Van Mierlo al een tijdje ziek en werd hij een paar weken geleden opgenomen in het ziekenhuis.

Pechtold zegt blij te zijn dat Van Mierlo de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen nog heeft mee kunnen maken. ''Hij genoot er zichtbaar van dat onze partij de weg omhoog weer heeft gevonden. Hij heeft tot een paar weken geleden steeds nog adviezen gegeven. We zullen hem missen.''

Van Mierlo overleed in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in zijn woonplaats Amsterdam.(ANP)