DEN HAAG - Hans de Boer (53) wordt begin volgend jaar vrijwel zeker burgemeester van Rotterdam. De prominente CDA'er, die de duidelijke steun geniet van partijgenoot premier Jan-Peter Balkenende, is op dit moment de enige serieuze kandidaat. Dat bevestigen bronnen in Rotterdam en Den Haag.

De Boer, oud-voorzitter van MKB-Nederland en ondernemer van huis uit, voldoet aan de twee belangrijkste criteria die worden gesteld. Rotterdam wil een no-nonsense, bedrijfsgerichte bestuurder. Het CDA claimt de enige van de burgemeestersposten van de vier grote steden die nu beschikbaar is. De andere steden zijn in handen van de PvdA (Amsterdam, Utrecht) en VVD (Den Haag).

De Boer zelf wil desgevraagd niets zeggen over zijn aanstaande benoeming. Hij wil niet eens bevestigen dat hij heeft gesolliciteerd bij de Commissaris der Koningin (CdK) in Zuid-Holland, Jan Franssen. Bij de provincie wil men niet ingaan op de formele procedure, behalve dat 'die niet anders is dan bij elke benoeming'.

De Boer (miljonair, 'bescheiden', zegt hij zelf) maakte naam als voorzitter van ondernemersvereniging MKB Nederland (1997-2003), die hij nieuw leven inblies. Zijn belangrijkste slogan was: 'De kleinere bedrijven zijn als sector de grootste werkgever van Nederland, geef die ondernemers dan ook de ruimte!'
Aansluitend was hij van 2003 tot 2007 voorzitter van de Task Force Jeugdwerkloosheid. In die periode maakte hij indruk door 40.000 werk- of stageplaatsen voor jongeren schijnbaar uit het niets te voorschijn te toveren bij zowel bedrijfsleven als de overheid.

De Boer is nu als investeerder betrokken bij enkele kleinere bedrijven en adviseert ondernemers en investeerders bij financiële beslissingen. Hij bezit tal van commissariaten en adviesfuncties in zowel de publieke als private sector.

CdK Franssen voert tussen nu en enkele weken sollicitatiegesprekken met een beperkt aantal kandidaten. Het resultaat hiervan meldt hij aan de vertrouwenscommissie van de Rotterdamse gemeenteraad, die naar verwachting in oktober een aanbeveling zal doen. Via Franssen is dan minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) aan zet om een aanbeveling te doen voor een benoeming aan het kabinet.

Burgemeester Ivo Opstelten (VVD) vertrekt rond 1 januari 2009. De precieze datum moet nog worden vastgesteld. Volgens Haagse en Rotterdamse politieke kringen zou benoeming van De Boer per 1 februari 2009 logisch zijn. Het ministerie van Binnenlandse Zaken kon desgevraagd niets zeggen over een tijdschema. (GPD)