Binnenland Bewaar

Gokhallen Wallen gesloten

Gokhallen Wallen gesloten
© UNKNOWN

De gemeente  Amsterdam onthoudt uitbater Marcel Kaatee definitief de exploitatievergunningen voor zijn gokhallen op de Wallen, Buddy Buddy en Molensteeg 1.

Dat bevestigt een woordvoerder van het stadhuis. De zaken moeten binnen vier weken dicht - al houdt de gemeente er rekening mee dat Kaatee daar via een kort geding nog onderuit zal proberen te komen.

De overheid ziet Kaatee als een stroman van topcrimineel Willem Holleeder en ontneemt hem zijn vergunningen met de Wet bibob (bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur).

Het gerechtshof sprak Kaatee vrij in de afpersingszaak die Holleeder negen jaar celstraf opleverde, maar de gemeente is er niettemin van overtuigd dat 'een ernstig gevaar' bestaat dat Kaatee de hallen voor criminele activiteiten misbruikt, namelijk voor het witwassen van misdaadwinsten. Volgens justitie perste Holleeder de hallen af van vastgoedbaron Willem Endstra.

Burgemeester Job Cohen had al in januari 2008 aangekondigd de vergunningen voor de gokhallen te zullen weigeren, met name omdat die zijn gefinancierd met miljoenen van vastgoedhandelaar Jan-Dirk Paarlberg. De rechtbank achtte in juni 2010 bewezen dat Paarlberg zeventien miljoen euro heeft witgewassen die Holleeder van Endstra had afgeperst, en veroordeelde hem tot 4,5 jaar celstraf. (PAUL VUGTS)

Vandaag meer in de krant