Binnenland Bewaar

Gemeente biedt basisscholen geld voor conciërges of vakleerkrachten

Gemeente biedt basisscholen geld voor conciërges of vakleerkrachten
© ANP

Amsterdamse basisscholen kunnen binnenkort bij de gemeente aankloppen als zij conciërges, of vakleerkrachten cultuur of sport willen aannemen. Ook trekt onderwijswethouder Simone Kukenheim geld uit voor de ondersteuning van hoogbegaafde leerlingen en kennis over burgerschap en diversiteit.

Door basisscholen de mogelijkheid te bieden conciërges, cultuur- en gymleraren aan te nemen moeten normale docenten meer tijd krijgen om te besteden aan het geven goed onderwijs.

'Leraren willen graag goed lesgeven', licht Kukenheim toe. 'Door aanverwante taken raken zij steeds meer in tijdnood. Dat komt de kwaliteit van onderwijs niet ten goede.'

De gemeente trekt vanaf het schooljaar 2015 - 2016 twintig miljoen euro uit voor de aanpak, die in de plaats komt van de Kwaliteitsaanpak Basisscholen Amsterdam (KBA). Dit bedrag stijgt uiteindelijk naar 22,7 miljoen euro. Basisscholen kunnen een aanvraag doen als ze aanspraak willen maken op het geld. De gemeente draait slechts op voor een deel van de kosten van het extra personeel, scholen moeten zelf ook bijdragen.