Binnenland Bewaar

Geen straf voor gecrashte doe-het-zelfpiloot

Geen straf voor gecrashte doe-het-zelfpiloot
© UNKNOWN

De jonge brokkenpiloot die begin deze maand in Enschede crashte met een zeer gammel zelfgebouwd vliegtuigje, wordt niet vervolgd. Dat heeft het KLPD vandaag laten weten.

De 21-jarige 'piloot' kreeg wel een 'ernstige waarschuwing'. Hij en zijn vader zijn stevig toegesproken door de officier van justitie. De jongeman wordt niet vervolgd omdat hij door alle commotie en media-aandacht al genoeg is gestraft, aldus het KLPD. Zijn geïmproviseerde toestelletje kwam brandend naar beneden doordat de motor vlam vatte.

Uit onderzoek is gebleken dat het toestel aan geen enkel voorschrift van de luchtvaartregelgeving voldeed. Het vliegtuig was gemaakt van een deltascherm, een frame met drie wielen en een losse motor. Eerder dacht de Luchtvaartpolitie dat de motor met tape vastzat aan de driewieler, maar dat bleek niet het geval. Het tape bleek touwen van het deltascherm bij elkaar te houden.

De driewieler en de motor zijn in beslag genomen en worden vernietigd. De vader van de piloot krijgt het deltascherm terug.