Binnenland Bewaar

Geen bommen in auto schutters Garland

Een politiewoordvoerder tijdens de persconferentie in Garland.
Een politiewoordvoerder tijdens de persconferentie in Garland. © AP

Er zijn geen bommen gevonden in de auto van de schutters die zondag een spotprentbijeenkomst in Texas aanvielen. Dat maakte de politie vandaag bekend. De twee zijn naast hun auto gestorven, nadat de politie hen had neergeschoten.

Er wordt nog onderzocht of het een terroristische aanslag was, zei een woordvoerder, maar er waren vooraf geen aanwijzingen voor specifieke dreigingen rond de bijeenkomst in de stad Garland bij Dallas. De politie had de beveiliging van het evenement maanden van tevoren gepland. De organisatie had er 10.000 dollar (bijna 9.000 euro) aan besteed, liet de politie weten.

Een van de sprekers was PVV-leider Geert Wilders. Hij was op het moment van de schietpartij al vertrokken.

Eerdere veroordeling

De politie geeft geen namen vrij van de twee verdachten. Volgens de zender ABC was Elton Simpson één van hen. Hij was al langer in beeld bij de veiligheidsdiensten. Ongeveer vijf jaar geleden werd hij veroordeeld voor plannen om naar Afrika te reizen.

Volgens ABC is zijn appartement in de staat Arizona vandaag door de politie en de federale recherche FBI doorzocht. De andere verdachte zou volgens een tv-zender in Phoenix, de hoofdstad van Arizona, in hetzelfde complex als Simpson wonen, maar het is niet duidelijk of het om hetzelfde appartement gaat.