Binnenland Bewaar

Gat tussen VVD en SP wat kleiner in politieke barometer

Verkiezingsdebat in de aula van de Vrije Universiteit.
Verkiezingsdebat in de aula van de Vrije Universiteit. © ANP

Het gat tussen VVD en SP is vrijdag wat kleiner geworden in de politieke barometer van onderzoeksbureau Ipsos Synovate. Als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden zijn, zou de VVD volgens de peiling met 34 zetels de grootste partij zijn, eentje minder dan vorige week. De VVD heeft nu 31 zetels in de Kamer.

De SP volgt in de peiling met 30 zetels. Dat is er een meer dan vorige week en betekent bovendien een verdubbeling van het huidige zetelaantal in het parlement.

De PvdA staat vrijdag op 22 zetels, een minder dan vorige week en 8 minder dan nu in het parlement. De PVV stijgt in de peiling van 18 naar 19. Bij de laatste verkiezingen behaalde de PVV 24 zetels.

CDA en D66 staan allebei op 14 zetels. Voor het CDA is dat een verlies van 7 ten opzichte van het huidige zetelaantal, voor D66 een winst van 4. Verder staan in de peiling de ChristenUnie op 6 (5 in de Kamer), GroenLinks op 5 (10), de Partij voor de Dieren op 3 (2) en de SGP op 2 (2). Nieuwkomer 50PLUS staat op een zetel.

De politieke barometer is een peiling waarvoor steeds duizend mensen uit een vast online onderzoekspanel worden ondervraagd naar hun stemgedrag als er nu verkiezingen zouden zijn.