BRUSSEL - De Europese Commissie maakt zich ernstig zorgen over de nieuwste aardgasruzie tussen Rusland en Wit-Rusland. Het Russische Gazprom heeft aangekondigd de gaslevering aan Wit-Rusland vanaf morgen te halveren.De Wit-Russische regering heeft nog een schuld van 334 miljoen euro uitstaan bij het Russische gasbedrijf.

De Europese Commissie heeft alle partijen opgeroepen tot een oplossing te komen. Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom heeft overigens gezegd dat de gaskraan naar Europa gewoon open blijft.

Rusland levert een derde van de West-Europese gasbehoefte en gebruikt hiervoor de leiding die door Wit-Rusland loopt.

In Brussel bestaat de vrees dat het dispuut tussen de Russen en Wit-Russen invloed zal hebben op de gastoevoer uit Rusland naar Polen en Duitsland.

''Wij staan klaar om een comité van gasexperts bijeen te roepen, als dat nodig is,'' aldus een woordvoerder van de Europese Commissie.

Volgens Gazprom zijn de afnemers in Europa geïnformeerd over het voornemen en is Wit-Rusland verplicht de gasleveranties aan derden niet te verstoren.

Begin dit jaar leidde een geschil tussen Rusland en Wit-Rusland over de gasprijs tot een verstoring van de gasleveringen aan Europa.

Oost-Europadeskundige Max Bader van de Universiteit van Amsterdam verwacht niet dat de EU-landen hinder zullen ondervinden van dit nieuwe conflict. ''Rusland zal het niet zover laten komen dat Europa minder gas kan afnemen,'' meent hij.

''Rusland is de grootste gasproducent ter wereld, maar voor de toevoer naar Europa is het afhankelijk van de voormalige Sovjetrepublieken Oekraïne en Wit-Rusland.''

Bader ziet de dreigementen van Gazprom als onderdeel van een steekspel, waarin beide landen kijken hoever ze kunnen gaan. ''Wit-Rusland kan best betalen, maar dat zou een zware belasting voor zijn economie zijn.''