ALKMAAR - Huizenzoeksite Jaap.nl moet stoppen met het overnemen van gegevens van de website Funda.nl.Dat eisten drie belanghebbende partijen vrijdag voor de rechtbank in Alkmaar. Jaap.nl op zijn beurt daagt deze drie partijen - Funda, de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en de stichting Baas in Eigen Huis - wegens kartelvorming.

Sinds maart dit jaar neemt Jaap.nl foto's en teksten over van Funda, waarin de NVM een meerderheidsbelang heeft van 78 procent. Op de site brengen de NVM-makelaars hun huizenaanbod onder de aandacht van potentiële klanten.

Baas in Eigen Huis is niet tegen de site, aldus de raadsman van de stichting. ''Ze moeten alleen toestemming vragen bij de afzonderlijke makelaars. Deze maken de foto's en schrijven de teksten, dus hebben het auteursrecht en daar tornt Jaap aan.''

Volgens de advocaten van Jaap.nl geldt er geen auteursrecht voor beschrijvingen van woningen. Zij stellen verder dat Funda, de NVM en de stichting samenspannen tegen het jonge internetbedrijf. De interim-directeur van Funda zou een brief aan alle NVM-makelaars hebben geschreven met de aanhef 'Beste NVM-leden', terwijl de NVM en Funda formeel los van elkaar staan. ''De strekking van de brief kan worden opgevat als een advies in plaats van een informatief schrijven.'' Volgens Jaap.nl is dat in strijd met de Mededingingswet.

De rechter doet op 7 augustus uitspraak in beide zaken.