Binnenland Bewaar

Foute tandarts mag ook in Nederland niet werken

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © ANP

Tandarts Spyro Veizi mag in Nederland niet meer werken als tandarts. Hij is doorgehaald in het BIG-register, een register waar alle zorgverleners in Nederland in moeten staan, inclusief eventuele maatregelen die tegen hen zijn genomen. Doorhaling uit het artsenregister is de zwaarste maatregel die opgelegd kan worden.

Veizi was vorig jaar maart in het Verenigd Koninkrijk al uit het medisch register geschrapt. Hij zou ook een tijdje als tandarts in Amsterdam werkzaam zijn geweest.

Uit een overzicht van het artsenregister blijkt dat Veizi schuldig is bevonden aan een hele waslijst aan fouten. Zo heeft hij patiënten geen goede pijnbestrijding gegeven tijdens behandelingen, heeft hij per ongeluk een naald in de lip van een patiënt gestoken en in een lip gesneden. Daarnaast zou hij hebben gesjoemeld met declaraties.

Het programma 'Altijd Wat Monitor' besteedde gisteravond aandacht aan (tand)artsen die in het buitenland niet meer mogen werken maar in Nederland wel gewoon aan de slag zijn gegaan, met een BIG-registratie, onder wie tandarts Veizi. Uit het BIG-register blijkt dat zijn laatst bekende woonplaats Athene (Griekenland) is.

Signalen
De doorhaling van Veizi is gebeurd naar aanleiding van signalen die het CIBG kreeg van het programma Altijd Wat Monitor. Het CIBG is de instantie die gaat over de BIG-registraties namens het ministerie van Volksgezondheid. Als iemand zich meldt om geregistreerd te worden als zorgverlener, controleert het CIBG wel of diegene de juiste diploma's heeft, maar niet of hij zich in het buitenland al eens heeft misdragen. Dat gebeurt pas als daar signalen over binnenkomen, in dit geval van Altijd Wat.

'Nog niet goed geregeld'
Een woordvoerster van het CIBG erkende vandaag dat het nu nog niet goed is geregeld. 'Wij hebben geen signaal gehad over deze tandarts uit Groot-Brittannië. Dat had wel moeten gebeuren.' Momenteel wordt er in Europees verband gekeken hoe het beter kan met de registraties over de grens heen, aldus de woordvoerster.