Binnenland Bewaar

Forum voor Democratie zet tweetal uit partij

Thierry Baudet.
Thierry Baudet. © ANP

Forum voor Democratie (FVD) van Thierry Baudet heeft twee voormalige politici uit de partij gezet omdat zij de macht zouden willen overnemen. 'De partij voert een schrikbewind.'

Ex-senator Robert De Haze Winkelman en voormalig statenlid Betty Jo Wevers zouden volgens een FVD-verklaring op "oneigenlijke wijze en door dreigementen en kwaadsprekerij geprobeerd hebben de gecontroleerde uitbouw van de partij actief tegen te werken en het partijbestuur over te nemen."

Dergelijk gedrag is voor het partijbestuur onacceptabel, luidt het verder. Baudet nam het besluit samen met het partijbestuur. De twee partijleden hielpen bij de selectie van de kandidaten voor de lijst van FVD voor de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar.

Onvermijdelijk
FVD zegt lering te hebben getrokken "van eerdere perikelen bij andere democratische vernieuwingsbewegingen. Ter bescherming van de integriteit van de partij en de verdere uitbouw van de partijorganisatie was dit besluit helaas onvermijdelijk geworden."

Dit muisje gaat een staartje krijgen, veel meer leden willen democratie

Robert De Haze Winkelman

De Haze Winkelman, die ook directeur van de Vereniging van Effectenbezitters was, reageert via Twitter op het royement. "Op deze wijze en met deze mensen gaat FVD het niet redden, ik zeg dat met grote spijt. Angst en wantrouwen tegen je eigen leden gaat een goede uitbouw in de weg staan. De ingezette uitbouw van de partij is stopgezet in december en alles is gecentraliseerd bij het 3-mans bestuur."

Schrikbewind
Volgens de geroyeerde FVD'er voert de partij die "zegt de democratie te willen herstellen" in de eigen partij een "schrikbewind". Ieder lid dat iets wil bijsturen wordt meteen als vijand van de partij neergezet. "Zelfs als dat de meest loyale leden zijn," meldt hij verder. "Dit muisje gaat een staartje krijgen, veel meer leden willen democratie."

Wevers zegt haar royement via een persbericht te hebben meegekregen. "Blijkbaar is het pleiten voor meer interne democratie te bedreigend voor een "democratische" partij .....," twittert zij.

Lees ook: De 'nieuwe politiek' van Forum voor Democratie