Binnenland Bewaar

FNV verliest zaak buitenlandse chauffeurs

Vrachtwagenchauffeurs en de FNV nemen enquetes af onder hun Oost- Europese collega's over hun werkomstandigheden.
Vrachtwagenchauffeurs en de FNV nemen enquetes af onder hun Oost- Europese collega's over hun werkomstandigheden. © anp

De rechtbank in Zwolle heeft FNV in het ongelijk gesteld in een door hen aangespannen kort geding tegen transportbedrijf Vos uit Deventer. Volgens de vakbond zou de vervoerder Roemeense en Litouwse chauffeurs uitbuiten en zich schuldig maken aan concurrentievervalsing.

FNV meende dat Vos bij het inlenen van buitenlandse arbeidskrachten gebonden is aan het Nederlandse minimumloon en de transport-cao. Het vervoersbedrijf maakt onder meer gebruik van chauffeurs uit Oost-Europa, die niet volgens de cao worden behandeld en niet het wettelijke minimumloon ontvangen.

De rechter oordeelde maandag dat de FNV haar standpunten niet voldoende had onderbouwd en dat deze verdere nuancering en feitelijke invulling behoeven. Vos had in zijn verweer aangegeven dat de vorderingen niet in een kort geding behandeld kunnen worden en kreeg daarin gelijk van de rechter.

Het is niet de eerste keer dat een dergelijke zaak speelt. Recent werd de FNV wel in het gelijk gesteld in een zaak tegen een Brabants transportbedrijf.

'Schijnconstructie'
FNV-bestuurder Edwin Atema is teleurgesteld over de uitspraak. 'Wij hadden gehoopt dat de rechter nu ook in een kort geding klip en klaar zou zeggen dat door deze schijnconstructies de cao wordt overtreden. Vos heeft nu wat extra tijd gekocht, maar wij zijn ervan overtuigd dat in de bodemprocedure alsnog aangetoond wordt dat deze constructie niet mag.'