Binnenland Bewaar

Exportverbod voor deel van vee wegens blauwtong

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) bezoekt woensdag maatschap M.C. de Regt in Werkendam, waar het eerste schaap wordt gevaccineerd tegen blauwtong. Foto ANP/Robert Vos
Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) bezoekt woensdag maatschap M.C. de Regt in Werkendam, waar het eerste schaap wordt gevaccineerd tegen blauwtong. Foto ANP/Robert Vos © UNKNOWN

DEN HAAG - Minister Gerda Verburg (Landbouw) heeft uit voorzorg een exportverbod ingesteld voor dieren die gevoelig zijn voor blauwtong, zoals runderen, schapen en geiten.

Bij drie dieren op verschillende bedrijven in het oosten van het land heeft het
Centraal Veterinair Instituut (CVI) een vorm van blauwtong aangetroffen die afwijkt van het in Nederland heersende type. De betrokken bedrijven zijn geblokkeerd en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) neemt monsters van alle runderen op die bedrijven voor vervolgonderzoek.

Het exportverbod geldt alleen voor herkauwers - zoals runderen, schapen en geiten - en is verder beperkt tot fok- en gebruiksdieren. Voor slachtdieren geldt deze maatregel dus niet. Het verbod geldt totdat meer duidelijk is over het aangetroffen type, vooralsnog voor maximaal twee weken.

Blauwtong is niet gevaarlijk voor mensen, maar herkauwers sterven eraan. (ANP)