Binnenland Bewaar

Evolutie leidt tot knaagdier van 2 meter hoog

Paleontoloog Sébastien Steyer rekent erop dat de mens relatief snel uitsterft, knaagdieren zullen fors groter worden. Foto GPD
Paleontoloog Sébastien Steyer rekent erop dat de mens relatief snel uitsterft, knaagdieren zullen fors groter worden. Foto GPD © UNKNOWN

BRUSSEL - Een knaagdier van twee meter hoog met massieve schouders. Heel normaal over vijftig miljoen jaar, verwacht het natuurwetenschappelijk museum in Brussel. Het museum exposeert vanaf 13 februari enkele 'opgezette dieren van de toekomst'.

De dieren zullen geen last meer hebben van de mens, verwacht paleontoloog Sébastien Steyer van het museum. Hij rekent erop dat de mens relatief snel uitsterft, omdat we al bezig zijn ons ecosysteem en onszelf te vernietigen.

Nogal wat dieren worden volgens de paleontoloog fors groter. Dat kan gebeuren met een knaagdier dat in het bos van wortels en bladeren leeft. Vogels met tanden zijn volgens Steyer niet verbazend. Volgens hem stammen vogels af van dinosauriërs en hebben nog hun gen voor tandontwikkeling.

Hij verwacht ook dat een buidelrat die in bomen leeft een enorm lange staart en een omgekeerde buidel ontwikkelt. Vrouwtjes kunnen dan makkelijker ondersteboven in bomen hangen. (ANP)