DEN HAAG - Vrijwel de gehele Tweede Kamer viel donderdag tijdens Verantwoordingsdag over PVV-leider Geert Wilders heen. Vooral GroenLinks-leider Femke Halsema en D66-leider Alexander Pechtold reageerden emotioneel of fel.

Wilders begon zijn betoog door zijn onthutsing uit te spreken over de Nederlandse journaliste Joanie de Rijke die door de Taliban in Afghanistan is verkracht, maar volgens Wilders begrip heeft getoond voor haar verkrachters. Dat is volgens hem ''tekenend voor het moreel verval van onze elite''. Politici, bestuurders, ambtenaren en ''subsidieslurpers'' zijn volgens hem massaal en volledig de weg kwijt. ''Die hele elite lijdt aan het Stockholm-syndroom.

Halsema reageerde als door een wesp gestoken. ''U kent geen enkele ethische begrenzing, maar het stuit me tegen de borst dat u het verhaal van deze vrouw gebruikt voor uw eigen arbitraire gelijk. Schaam u!'' ''Voor nog geen millimeter'', antwoordde Wilders.

Ook D66-leider Alexander Pechtold zei dat Wilders ''schoffeert''. Arie Slob van de ChristenUnie zei dat Wilders de vrouw nog ''een extra klap'' gaf door zo over haar te praten in de Tweede Kamer. ''Wat u doet is een slachtoffer gebruiken voor uw politiek gewin'', zei op haar beurt SP-leider Agnes Kant.

Eerder in het debat was Wilders in aanvaring gekomen met PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer. Die hield Wilders een lijst voor van volgens haar afkeurenswaardige uitspraken die hij de afgelopen jaren in de media heeft gedaan. Ze verwijt Wilders te generaliseren over allochtonen en moslims en dat hij zich gedraagt alsof hij zelf rechter of openbaar aanklager is.

Wilders wil veroordeelde criminelen die een dubbele nationaliteit hebben, het land uitzetten. Hamer wil oppakken en straffen, maar ''we hebben de regel dat dubbele nationaliteit geen reden is om iemand het land uit te zetten.'' (ANP)