Binnenland Bewaar

Eis: 3 jaar cel voor steekpartij Bloomingdale

Archiefbeeld. Feest bij Bloomingdale.
Archiefbeeld. Feest bij Bloomingdale. © ANP

Een steekpartij op het strand van Bloemendaal was het dieptepunt tijdens een zomer vol ongeregeldheden in strandclubs. Verdachte Salah M. (25) hoorde maandag drie jaar cel tegen zich eisen.

M. had zondag 8 april een gezellige avond gehad. De inmiddels 25-jarige IT-student uit Almere was met een groep vrienden naar TikTak geweest, een drukbezocht urbanfeest in strandclub Bloomingdale.

Hij had geblowd en veel, heel veel gedronken. Daarna begon 'de hel', vertelde M. gisteren tijdens de rechtszaak in de rechtbank op Schiphol.

Toen hij na het feest in zijn eentje over het strand liep, kreeg hij ruzie met een 22-jarige Amsterdammer. Er werd gescholden, geduwd en getrokken. Met een keukenmes stak M. hem daarna in zijn buik.

Liquideren 
Na zijn arrestatie vroeg M. aan de politie 'of ze die kanker-Marokkaan al hadden gepakt, anders zou hij hem liquideren'. Volgens agenten gedroeg hij zich agressief. In de verhoren de dagen daarna zei M. dat het slachtoffer lelijke dingen over zijn moeder had gezegd.

De rechter noemde het opmerkelijk dat M. pas maanden later tegenover de recherche verklaarde dat hij naar een mes had gegrepen omdat hij zich bedreigd voelde. Het slachtoffer zou een beweging hebben gemaakt richting zijn broeksband. "Een kennis van me is in zijn achterhoofd geschoten. Ik neem bedreigingen serieus. Het was noodweer," aldus M.

"Een kennis van me is in zijn achterhoofd geschoten. Ik neem bedreigingen serieus."

Verdachte M.

Angstaanvallen
Waarom hij dat niet eerder had verteld? "Ik was in shock. Ik heb mijn eigen verklaring pas een paar dagen later nuchter gelezen." Het mes had hij altijd aan zijn sleutelbos hangen om fruit mee te snijden.

Het slachtoffer, dat bij de zitting aanwezig was, noemde de dag van de steekpartij 'de zwartste dag van zijn leven'. Hij had 'darmen uit zijn lijf zien komen' en was met een traumahelikopter naar een ziekenhuis gebracht, waar hij een paar dagen op de intensive care lag. Hij is inmiddels redelijk hersteld, maar heeft nog steeds pijn en last van angstaanvallen.

De officier van justitie eist drie jaar cel waarvan zes maanden voorwaardelijk voor poging tot doodslag. De uitspraak is op 21 december.

Afkoelingsperiode
Naast het steekincident was er op 8 april in Bloomingdale ook door een onbekende feestganger in het publiek geschoten. De burgemeester stelde een 'afkoelingsperiode' in voor Bloomingdale. Er mochten tot eind juni geen feesten worden gegeven. 

Een paar maanden later kreeg ook Beach Club Vroeger een feestverbod van drie weken na een massale vechtpartij in de vip-ruimte in juni. De club heeft vergeefs geprobeerd de straf aan te vechten.

Bloemendaal heeft al langer problemen met de feesttenten op het strand. Vorig jaar, toen in totaal 170 feesten werden georganiseerd, braken zelfs rellen uit. De ME moest ingrijpen. In overleg met de clubs heeft de gemeente het aantal feesten dit jaar teruggebracht naar zes gezamenlijke en tien eigen feesten. Alleen met Beach Club Vroeger werd geen akkoord bereikt: dat had alleen al in het najaar veertien feesten gepland.