live

Een samenvatting en de hoogtepunten van Obama in Amsterdam

De Amerikaanse president Barack Obama bracht vandaag een bezoek aan Amsterdam. Obama vloog met de Air Force One naar Schiphol, waar helikopters op hem stonden te wachten. Die brachten hem naar het Museumplein, naar het Rijksmuseum.

Nabeschouwing

In het Rijksmuseum werd Obama ontvangen door minister-president Mark Rutte, burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan en directeur van het museum Wim Pijbes. Daar vond een ondertekening van het gastenboek plaats en werd de Acte der Verlatinghe bekeken.

Hierop volgde een rondleiding door de eregalerij, eindigend bij de Nachtwacht. Rutte gaf hierna een statement, waarin hij aangaf hoe belangrijk de aanwezigheid van Obama was voor de nucleaire top, die vanmiddag begonnen is in Den Haag.

Het bezoek van Obama werd afgesloten door een korte speech van de Amerikaanse president, waarin hij sprak over het warme welkom. 'Dit was het meest indrukwekkend decor waar ik ooit een persconferentie heb gegeven.' 

Obama stond vervolgens stil bij de invloedrijke Nederlandse rol op het wereldtoneel, de warme vriendschapsbanden door de eeuwen heen en de uitstekende handelsbetrekkingen tussen beide landen. Nederland toont volgens hem leiderschap op tal van vlakken, en is een trouw NAVO-partner die zich op veel vlakken inzet. Hij sloot zijn speech af met 'dank u wel', op zijn beste Nederlands.

Daarna stapte hij weer in zijn helikopter, die hem naar Den Haag bracht.


Lees hieronder ons liveblog van de komst van Obama naar Amsterdam terug.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
  1. Barack Obama bekeek tijdens zijn bezoek onder andere Het Melkmeisje van Johannes Vermeer, één van de topstukken in het Rijksmuseum. 'Schilderijen die ik alleen ken uit mijn schoolboeken', zo zei hij later in zijn speech.

  2. Voor de radiopiraten: op deze frequentie zou je mee kunnen luisteren met de helikopters.

  3. Dit is zaal waar Obama met Rutte sprak.

  4. Het Rijksmuseum wil het bezoek van president Obama benutten om meer Amerikanen naar het museum te krijgen. Tijdens het bezoek is een foto gemaakt van Obama samen met Rijksmuseum-directeur Wim Pijbes terwijl ze voor de Nachtwacht stonden. Die foto wordt gebruikt in een advertentie die vrijdag in de cultuurbijlage van de New York Times verschijnt.

    Obama wilde aanvankelijk verder lopen nadat hij al met minister-president Rutte op de foto ging, maar Wim Pijbes was er als de kippen bij voor zijn fotomomentje met de Amerikaanse president.

  5. Zo bedankte Obama Amsterdam voor het hartelijke ontvangst, gewoon met een Nederlandse 'dankuwel'.

  6. De helikopter met Obama is opgestegen. De Amerikaanse president is vertrokken uit Amsterdam.

Voorbeschouwing

Hij gaat onder andere naar het Rijksmuseum en wordt daar ontvangen door minister-president Mark Rutte en burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam. 

Op het Museumplein komen afschermende hekken waardoor weinig tot niets te zien is van de president. 'Het bezoek van Obama aan Amsterdam is geen publieksevenement', benadrukte de gemeente.

Parool.nl voorziet lezers van alle updates rondom zijn bezoek.