Binnenland Bewaar

Een miljoen keer liever een regenpak dan een Roofbi (*)

Een miljoen keer liever een regenpak dan een Roofbi (*)
© Roofbi

De Roofbi, een soort tentje voor op de fiets, lijkt een mooi alternatief voor een slechtzittend regenpak. Het houdt de regen ook netjes tegen, maar het probleem van het angstzweet is niet zo makkelijk op te lossen.

Roofbi

Ons oordeel: ★☆☆☆☆
Prijs: €118, of €79 als je hem voor 1/1 bestelt
Waar: en.roofbi.com

Op het fietspad kijken ze niet op of om als je met je Roofbi passeert

Toegegeven, het idee is sympathiek. Niemand vindt een regenpak prettig. Alleen al zo'n pak aankrijgen is een verschrikking en eenmaal buiten is het óf niet meer nodig, maar doe je het niet meer uit, óf je zweet er al in voordat je de hoek om bent.

De Roofbi, een soort tentje voor op je fiets, is dan al snel een alternatief. 'In twee stappen en drie bewegingen te bevestigen, waarna je beschut kunt fietsen,' belooft de fabrikant.

Halleluja, kom maar door, denken we. Het bevestigen is inderdaad niet erg moeilijk, dankzij de nodige haken en klittenband. Het geheel oogt wel wat wankel. Eenmaal op het fietspad komen de praktische bezwaren. Bij een beetje wind gaan we al wiebelen. Als het echt waait, ga je vast als een Mary Poppins met fiets en al de lucht in.

Geen ruitenwissers
De overkapping heeft doorzichtig plastic rondom, maar het zicht is toch slecht, doordat de 'voorruit' niet glad is. 's Avonds reflecteren de lichten van straatlantaarns en koplampen erin en je mag hopen dat het droog blijft, want bij regen zie je vrijwel niets meer. Je hebt geen ruitenwissers.

Bij motregen merken we al dat we afstanden niet goed kunnen inschatten. Een lage stoeprand wordt zodoende een afgrond. Je hand uitsteken als je de hoek om slaat, is een onmogelijke opgave. En wil je op de knop kunnen drukken om het stoplicht te bedienen, dan moet de hele constructie mee naar voren.

Op het fietspad kijken ze niet op of om als je met je Roofbi passeert. Fietsers zijn in Amsterdam gelukkig wel wat gewend.

Dan de hamvraag: helpt hij tegen nat worden? Van de regen: ja. Drijfnat worden we wel van het zweet: van hard trappen, weinig zuurstof en de angst voor rukwinden en ongelukken.

Oftewel: een miljoen keer liever in een regenpak dan nog één keer onder de Roofbi.