Binnenland Bewaar

Dienstwapen politie moet worden aangepast

De leverancier van het vuurwapen heeft al oplossingen aangedragen
De leverancier van het vuurwapen heeft al oplossingen aangedragen © ANP

Het dienstwapen dat de politie sinds drie jaar gebruikt, moet worden aangepast. Tijdens oefeningen zijn vier punten ontdekt die vragen om technische verbetering.

De aanpassing is volgens minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) nodig 'om de betrouwbaarheid van het wapen ook in de toekomst te garanderen'.

Het gaat om de Walther P99Q-NL. Daarvan zijn er in totaal 49.000 in Nederland. De leverancier van het vuurwapen heeft al oplossingen aangedragen voor de vier knelpunten. De problemen zouden alleen tijdens trainingen aan het licht zijn gekomen en in de dagelijkse praktijk nooit zijn opgetreden. Het foutpercentage tijdens trainingen ligt lager dan 1 procent, aldus de politie.

De politieleiding heeft besloten dat de noodzakelijke vervanging van onderdelen gebeurt tijdens het normale jaarlijkse wapenonderhoud. Om ervoor te zorgen dat elke Walther P99Q-NL binnen een jaar is nagekeken, worden extra wapentechnici ingezet.

Volgens Van der Steur is de politie tevreden over het pistool. Maar naar aanleiding van 'een aantal signalen uit de trainingen is in overleg met de fabrikant besloten om enkele aanpassingen uit te voeren'. Onder meer de trekkerveer en het trekkerhuis worden vervangen door betere exemplaren. Dat zal gebeuren tijdens het reguliere onderhoud.