Binnenland Bewaar

Diederik Stapel na week alweer ontslagen bij hogeschool in Breda

Diederik Stapel werd berucht als een van de grootste wetenschapsfraudeurs uit de Nederlandse geschiedenis
Diederik Stapel werd berucht als een van de grootste wetenschapsfraudeurs uit de Nederlandse geschiedenis © Jean-Pierre Jans

De Hogeschool voor Toerisme en Verkeer in Breda heeft psycholoog Diederik Stapel een week na zijn aanstelling alweer ontslagen.

Bij het personeel van de hogeschool bestond onvoldoende vertrouwen in de samenwerking. Men vreesde imagoschade, omdat Stapel bekend staat als één van de grootste wetenschapsfraudeurs ter wereld. In 2011 werd bekend dat hij op grote schaal had gerommeld met zijn onderzoeksgegevens.

"Natuurlijk hebben wij ons wel even achter de oren gekrabd," zei collegevoorzitter Hein van Oorschot bij zijn aanstelling. "Maar wij zijn van mening dat iemand een tweede kans verdient." Daarvan is hij maandag alweer terug gekomen.

Stapel zou een ondersteunende functie krijgen en niet rechtstreeks betrokken zijn bij onderwijs en onderzoek.

In een interview met Het Parool over zijn nieuwe boek Zuchten zegt Stapel woensdag in Het Parool: "Als ik dit niet mag, wat mag ik dan nog wel? Dan moet je me gewoon opsluiten. Of beter: dan moet je me doodschieten. Maar ja, de doodstraf hebben we afgeschaft. Niemand hoeft mij aardig te vinden, maar komen we verder door alleen te schreeuwen dat ik op moet rotten?"