Binnenland Bewaar

Denker des Vaderlands Marli Huijer schrijft over twee soorten yolo

'Die grenzeloosheid confronteert ons ook met een vorm van beweeglijkheid - van mensen, producten - waarvan we de consequenties nog niet kunnen overzien'
'Die grenzeloosheid confronteert ons ook met een vorm van beweeglijkheid - van mensen, producten - waarvan we de consequenties nog niet kunnen overzien' © Harmen De Jong

Marli Huijer (1955) is Denker des Vaderlands. Gisteren verscheen haar essay Achterblijven, waarin ze de consequenties van migratie vanuit Europa onderzoekt.

Amsterdam
"Onvoorstelbaar verknocht ben ik aan Amsterdam. Geboren in de Gerrit van der Veenstraat, maar toen ik anderhalf was zijn mijn ouders door ­Nederland gaan zwerven: elke nieuwe baan van mijn vader een nieuw huis. Ik woon nu een kwart eeuw in één en hetzelfde straatje en dat vind ik heerlijk.

"Ik kan me niet voorstellen dat ik ooit zou weggaan uit Amsterdam. En dat heeft alles te maken met diversiteit, de vele nationaliteiten. Ik heb me toen ik hier kwam wonen voorgenomen iedereen te groeten op straat, dat heb ik stug volgehouden.