Binnenland Bewaar

Defensie onderzoekt lek rond Marco Kroon

Er kwam kritiek van Kroons collega-commando's op het feit dat hij de publiciteit zoekt
Er kwam kritiek van Kroons collega-commando's op het feit dat hij de publiciteit zoekt © ANP

Minister Ank Bijleveld van Defensie gaat onderzoek doen naar het lekken van staatsgeheimen in de zaak rond militair Marco Kroon. "Intern gaan we kijken wie er iets naar buiten heeft gebracht,'' zegt de minister.

Bijleveld zegt dit in het televisieprogramma WNL Op Zondag. Kroon zou tijdens een spionagemissie in Kabul een tegenstander hebben doodgeschoten.

Zaterdag meldde De Telegraaf dat Kroon destijds op inlichtingenmissie was in Kabul, en alleen of met collega's in burgerkleding op pad ging. De krant baseert zich op bronnen bij en rond Defensie. Het tv-programma Nieuwsuur had eerder op verzoek van de minister niet gepubliceerd over de zaak.

"Er staan hoge gevangenisstraffen op het lekken van staatsgeheimen, ik hoop dat iedereen zich dat realiseert. Ik heb niet voor niets gezegd dat er mensen in levensgevaar zouden kunnen komen. In de zaak-Marco Kroon zijn geen winnaars, alleen verliezers. Daarom vind ik het ook heel vervelend dat hieromheen zo veel gegevens naar buiten komen.''

Publiciteit
Dit weekend kwam ook kritiek van Kroons collega-commando's op het feit dat hij de publiciteit zoekt. De minister zegt dat Marco Kroon hierover is aangesproken door Defensie.

"Het lijkt me verstandig dat hij er niets over zegt. Hij zoekt de publiciteit, en daar spreken we hem op aan. Als zijn rechtspositie in het geding is, mag hij daar zeker wat over zeggen als militair, maar hij mag geen enkel staatsgeheim naar buiten brengen.''

Columnist Theodor Holman over de militair: "Marco Kroon is juist iemand om een voorbeeld aan te nemen"