Binnenland Bewaar

Deel Tweede Kamer tegen 'onderwijs op afstand'

Deel Tweede Kamer tegen 'onderwijs op afstand'
© Koen Suyk

Een deel van de Tweede Kamer wil dat wettelijk wordt vastgelegd dat een leraar fysiek aanwezig moet zijn in de klas.

Aanleiding is een uitspraak van de rechter die stelde dat het optreden van een leraar Duits die via Skype vragen van leerlingen beantwoordde, niet in strijd is met de wet.

SP-Kamerlid Peter Kwint roept het kabinet op de wet aan te passen zodat een leraar niet alleen de juiste onderwijsbevoegdheid op zak moet hebben, maar ook lijfelijk aanwezig moet zijn in de klas. Zijn motie kan op steun rekenen van PVV, GroenLinks, PvdA en SGP.

Kwint is bang dat veel meer scholen dergelijke creatieve oplossingen bedenken nu het lerarentekort steeds nijpender wordt. "Het is heel slim gevonden, maar dat betekent niet dat het een goed idee is. Ingrijpen in de klas is totaal uitgesloten als een leraar via internet meekijkt."

Kritiekpunten
De rechter boog zich in oktober over een zaak die de School voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO) aanspande tegen de Onderwijsinspectie. De Amsterdamse onderwijsstichting biedt op acht plaatsen in Nederland vernieuwend voortgezet onderwijs aan met kleine klassen. Eén van de kritiekpunten van de inspectie ging over de lessen Duits, die via 'afstandsonderwijs' worden gegeven.

Volgens de rechter geldt voor leraren geen aanwezigheidsplicht

Dat betekent dat er een docent Duits via e-mail of ­Skype op afstand beschikbaar is om vragen te beantwoorden. Volgens de inspectie is dat in strijd met de Wet op het voortgezet onderwijs.

De rechter is het daar niet mee eens: in de wet 'kan geen steun worden gevonden voor de juistheid van het standpunt van de inspectie'.

In de wetstekst staan wel 'vereisten voor de aanwezigheid van leerlingen op school'. Die eisen gelden echter niet voor leraren, stelt de rechter. Volgens Misha van Denderen, bestuurder van SvPO, kiezen zijn scholen niet vanwege een lerarentekort voor afstandslessen Duits, maar om leerlingen keuzevakken te bieden.

"Het is een experiment met steun van het ministerie. Bij de Duitse les was een andere docent in de klas aanwezig. Als je dit beperkt, beperk je de mogelijkheid om keuzes op kwaliteit te maken."

Ook voor regeringspartijen VVD, D66 en ChristenUnie gaat een verplichting te ver. "Een docent is cruciaal en hoort bij de leerlingen. Maar dit is te rigoureus," aldus D66'er Paul van Meenen. Voor VVD-Kamerlid Rudmer Heerema is het 'volstrekt logisch' dat docenten gewoon in de klas zijn en hoeft dat niet in de wet verankerd te worden.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.