Binnenland Bewaar

De keurmerkenjungle: hoe kies je echt bewust?

Het probleem van keurmerken is dat er geen is dat alle problematiek behandelt
Het probleem van keurmerken is dat er geen is dat alle problematiek behandelt © ANP

Van '100% plantaardig' tot 'blijekipgarantie': tussen de bijna honderd 'keurmerken' in de supermarkt zitten een hoop onbetrouwbare. En heb je de biologische chocoladereep gevonden, dan blijkt de cacaoboer weer te werken voor een hongerloontje. Hoe kies je écht bewust?

'Jammer, dat deze heerlijke gave der natuur zoo vaak vervalscht wordt!' Al in 1893 moet de schrijfster van het Nationaal Kookboek (1893) vaststellen dat boter en meel met talk, gips en krijt worden gemengd. Frauderen met eten is van alle tijden. Net als controle.

Een gevelsteen op de Nes (1644) toont twee mannen die de kwaliteit van een geslacht rund en schaap controleren, en al in 1927 kwam het eerste keurmerk op de Nederlandse markt, van de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen.