Binnenland Bewaar

De eerste mannen bekennen schuld: #ihave

De Amerikaanse acteur Mark Ruffalo sprak onder de hashtag #ihave de spijtbetuiging uit dat hij ooit dacht dat vrouwen het als compliment zagen als hij ze nafloot.
De Amerikaanse acteur Mark Ruffalo sprak onder de hashtag #ihave de spijtbetuiging uit dat hij ooit dacht dat vrouwen het als compliment zagen als hij ze nafloot. © ANP

Bij ieder verhaal over seksuele intimidatie dat de afgelopen dagen ­onder de hashtag #metoo door vrouwen over de hele wereld is gedeeld, hoort ook een man. Onder de hashtag #ihave komen de eerste schuldbekentenissen los.

'Ik heb gevraagd om seks en haar daar schuldig over laten voelen omdat ze nee zei,' schrijft de Amerikaan Calvin Sun op zijn Facebookpagina. Een hele biechtlijst volgt.

Hij heeft 'kleed­kamerpraat' getolereerd, hij heeft een 'misschien' als 'ja' opgevat en hij heeft genoten van vrouwonvriendelijke porno die bijdraagt aan de 'giftige rape culture'.

Sun is een van de honderden mannen die online een schuldbekentenis doen. Uit Nederland komen nog geen berichten. #ihave neemt dus nog niet zo'n vaart als #metoo - in aantallen noch in openheid.

Excuses voor intimidatie
Waar bij #metoo al het seksueel grensoverschrijdende gedrag op één hoop wordt gegooid, bieden de mannen vooral excuses aan voor intimidatie, niet voor misbruik.

Zo heeft de Amerikaanse acteur Mark Ruffalo spijt dat hij ooit dacht dat vrouwen het als compliment zagen als hij ze nafloot.

Ene Dan Hadley biedt zijn excuses aan, aan de vrouw naar wier billen hij greep in een café in de jaren negentig (waarna hij schrok toen ze 'What the fuck?!' riep).

En op Facebook geeft Lee Yates geeft toe dat hij ongepaste grappen maakte of vrouwen bij een omhelzing net iets te lang vasthield. 'Ik geloof dat iedere vrouw een vorm van seksuele intimidatie of misbruik heeft ervaren, emotioneel of fysiek. Ik geloof dat iedere man, op enig moment, heeft meegedaan aan dit gedrag.' 

Een reactie daaronder van een Peter: 'Dank je Lee. Mag ik jouw woorden kopiëren, aangezien ik precies hetzelfde heb gedaan?'

Lees ook: #MeToo - 'Mannen denken dat intimidatie hun goed recht is'