DEN HAAG - D66-fractieleider Alexander Pechtold wil bij een volgende confrontatie met PVV-fractievoorzitter Geert Wilders weten of diens Hongaarse echtgenote nog haar oorspronkelijke paspoort heeft.Pechtold wil de 'inconsequenties' van Wilders blootleggen. Hij denkt hem zo effectiever te weerspreken dan in een puur zakelijk debat. ''In het verleden zijn democratieën kapot gegaan aan politieke correctheid. Dictaturen ontstaan als de democratie niet functioneert of als er geen tegenwicht wordt geboden wanneer die wordt uitgehold.''

Of Wilders' echtgenote een Hongaars paspoort heeft, zou hem normaliter niet interesseren, zegt Pechtold. ''Maar hiermee hou je zijn achterban een spiegel voor. Je kunt laten zien dat hij vaak inconsequent is.'' Wilders heeft zijn echtgenote altijd buiten de publiciteit gehouden, mede vanwege de bedreigingen. Vanmorgen was hij niet bereikbaar voor een reactie.

Andere fracties benadrukken dat ze Wilders zakelijk willen benaderen. Binnen de VVD worden vraagtekens gezet bij de steun die Wilders kreeg bij zijn aanvraag voor een spoeddebat over de nevenfunctie van PvdA-Kamerlid Khadija Arib.