Binnenland Bewaar

Cohen veroordeelt mishandeling van joodse man

Burgemeester Job Cohen. Foto ANP/Robin Utrecht
Burgemeester Job Cohen. Foto ANP/Robin Utrecht © UNKNOWN

AMSTERDAM - Burgemeester Job Cohen van Amsterdam heeft contact gezocht met rabbijn Raphael Evers naar aanleiding van de mishandeling van een 20-jarige joodse man in de hoofdstad. De burgemeester heeft zijn afkeuring uitgesproken over het incident, dat afgelopen zaterdag plaatshad. Dat liet het Centrum Informatie en Documentatie Israël (Cidi) vrijdag weten.

Volgens het Cidi heeft de burgervader eveneens zijn onvrede geuit over het feit dat het slachtoffer niet direct terechtkon bij de politie om aangifte te doen. De man, herkenbaar als jood aan zijn keppel, liep 's middags op het Olympiaplein toen twee jongens hem uitscholden voor 'kankerjood'. Hij vroeg wat hun probleem was en liep daarna door. De twee kwamen hem echter achterna.

Een andere jongen sloot zich bij hen aan, waarna ze de man te lijf gingen. Ook nadat hij op de grond was gevallen, bleven ze op hem intrappen.

Het slachtoffer wilde diezelfde avond aangifte doen op het politiebureau, maar kreeg te horen dat hij een paar dagen later moest terugkomen. De politie liet in een reactie weten dat alle agenten van het desbetreffende bureau die avond bezig waren met een speciale actie tegen overvallers. De korpsleiding vond echter dat de aangifte toch meteen had moeten worden opgenomen. De politie heeft haar excuses aangeboden voor het feit dat dit niet is gebeurd. (ANP)