Binnenland Bewaar

Celstraf voor dief die auto's leverde voor liquidaties

De politie bij de vluchtauto die werd gebruikt bij de liquidatie op Gwenette Martha.
De politie bij de vluchtauto die werd gebruikt bij de liquidatie op Gwenette Martha. © Amaury Miller

De hoofdverdachte van de zaak rondom een bende autodieven heeft van de rechtbank in Amsterdam drie jaar cel gekregen. Hij werd onder meer schuldig bevonden aan het stelen en doorverkopen van negen auto's en het frauderen van zeven kentekenplaten.

De Rotterdamse Ivan H. was onderdeel van een criminele organisatie. De bende bestond uit elf mannen uit Rotterdam die dagelijks BMW's, Audi's en een enkele Golf stal en doorverkocht. Sommige van de gestolen auto's werden gebruikt bij liquidaties.

H. werd ook schuldig bevonden aan heling van goederen en het doorverkopen van twee motoren. "Het zijn de minst erge delicten omdat ik geen slachtoffers maak," had H. te zeggen over de misdrijven die hij beging.

Gwenette Martha
Zijn organisatie maakte sleutels na, vervalste kentekenplaten en gebruikte speciale software om de voertuigen te starten. Uit afgetapte gesprekken bleek dat de organisatie wist dat de gestolen auto's door criminelen werden gebruikt bij hun misdrijven. De bekendste hiervan is de BMW die bij de liquidatie van Gwenette Martha werd gebruikt.

Enkele zaken, zoals het stelen van de motorfietsen, konden niet worden bewezen. Hiervoor werd H. dan ook vrijgesproken.

Justitie eiste eerder zes jaar cel voor Ivan H. De autodief zou volgens de officier betrokken zijn bij twintig zaken van diefstal of heling van auto's en geen berouw tonen.