Binnenland Bewaar

CBS: Inbreker komt graag terug op zelfde adres

CBS: Inbreker komt graag terug op zelfde adres
© ANP

Bij ruim een vijfde van de slachtoffers van een woninginbraak kwam binnen een jaar weer een inbreker langs. Dieven weten blijkbaar dat op die plekken wat te halen valt.

De meeste inbraken worden gepleegd in de vakantiemaanden juli, augustus en december. De donkere maand januari is juist de 'veiligste' maand, blijkt uit nieuwe analyses van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In 2017 gaf 12 procent van de bevolking aan in de afgelopen vijf jaar slachtoffer te zijn geweest van woninginbraak of een poging daartoe. De afgelopen twaalf maanden kreeg 2 procent daarmee te maken. De kans op een inbraak is iets afgenomen ten opzichte van het jaar 2012.

Tweede of derde keer
Inwoners van stedelijke gemeenten gaven vaker aan slachtoffer te zijn van woninginbraak dan mensen in dorpen. Bovendien waren ze vaker voor een tweede of zelfs derde keer slachtoffer van een inbraak. In de niet-stedelijke gemeenten is 16 procent van de inbraakslachtoffers meer dan één keer slachtoffer geweest.

Van de mensen die al vaker een inbraak voor hun kiezen kregen, acht 61 procent de kans groot dat zij opnieuw slachtoffer worden van woningbraak.