Binnenland Bewaar

Cadeautjes voor de man zijn een crime, behalve bij Het Faire Oosten (*****)

Cadeautjes van Het Faire Oosten in winkelcentrum Oostpoort.
Cadeautjes van Het Faire Oosten in winkelcentrum Oostpoort. © Het Faire Oosten

Het Faire Oosten bestaat nog niet zo lang. Het fijnste is dat de winkel een opvallend groot aanbod voor mannen heeft, in alle prijsklassen. 

Cadeauwinkel

Ons oordeel: ★★★★★
Wat: Snijplank
Prijs: 35 tot 40 euro
Waar: Het Faire Oosten, Waldenlaan 208

Ze zijn prachtig, de snijplanken gemaakt van hout dat anders was ge­eindigd bij het groot vuil of in de kachel. Bij Het Faire Oosten verkopen ze veel dingen die gemaakt zijn van bomen uit het Amsterdamse Bos of een afgedankte plataan uit Oost. De afwerking is subliem; in een beetje dure winkel betaal je voor zo'n snijplank al snel honderd euro.

Het Faire Oosten bestaat nog niet zo lang. Deze winkel met een eigenzinnig aanbod zetelt tussen het gebruikelijke aanbod van grote ketens in het recentelijk uit de grond gestampte winkelcentrum Oostpoort. De zaak verkoopt spullen van buurtgenoten: kunstenaars en ambachtslieden met aandacht voor het milieu. Het aanbod is stoer, verleidelijk en grappig.

Het fijnste is dat de winkel een opvallend groot aanbod voor mannen heeft, in alle prijsklassen. Iets kopen voor een man is bijna altijd een crime. Hij heeft geen wensen, of wenst alleen sokken of onvindbare vintage spullen. Maar in Het Faire Oosten kun je bijvoorbeeld terecht voor pikante saus van El-Jefe (voor 4,50 euro). Zak tortillachips erbij en klaar ben je. Voor een kokende man een stoere messenmagneet voor in de keuken, gemaakt van oude damwanden (45 tot 55 euro). Wie niet kan koken, hangt er gewoon sleutels of belangrijke papieren aan.

Wie duurder denkt, kan laarzen kopen die zijn gemaakt van oude brandweerslangen uit de Verenigde Staten. Voor 250 euro, mag je de kleur zelf uitkiezen.