WOERDEN- De circa 180.000 werknemers in de bouw krijgen in ruim twee jaar tijd in totaal 7,25 procent meer salaris. Daarvan is 6,75 procent een structurele loonsverhoging voor de bouwvakkers, 0,25 procent is een eenmalig extraatje en 0,25 procent is bedoeld als bijdrage voor de levensloopregeling. Aan bouwvakkers die niet meedoen aan deze verlofspaarregeling, wordt de vaste bijdrage van de werkgever uitbetaald.De vakbonden FNV Bouw en CNV Hout en Bouw maakten maandag samen met werkgeversorganisaties Bouwend Nederland en Conga bekend dat in een nieuwe cao te hebben afgesproken. Het principeakkoord dat nog aan de achterbannen wordt voorgelegd, geldt van 1 april dit jaar tot 1 juli 2009.

De cao-onderhandelaars John Kerstens van FNV Bouw en Gijs Lokhorst van CNV Hout en Bouw zijn zeer tevreden over het loonakkoord. Zij wijzen erop dat de salarisverbetering van gemiddeld ruim 3 procent overeenkomt met de maximale looneisen van de vakbonden. ''Daarbij moet gezegd worden dat voor werkgevers de loonkosten verder niet stijgen, omdat we geen andere afspraken hebben gemaakt die ook geld kosten'', stelt Kerstens.

Volgens de vakbondsbestuurders is bewust gekozen voor alleen een loonakkoord, omdat er behoefte was aan rust na een periode van veel veranderingen. Zo krijgen bestaande cao-afspraken, over onder meer een nieuwe pensioenregeling en het afschaffen van de vakantiebonnen, volgens Lokhorst de tijd om zich uit te kristalliseren. (ANP)