Binnenland Bewaar

Bouw UvA-campus gaat door

Bewoners hebben dagelijks enorme geluidsoverlast door de afbraak van de voormalige UvA-gebouwen op Roeterseiland. ©Het Parool/Jean-Pierre Jans
Bewoners hebben dagelijks enorme geluidsoverlast door de afbraak van de voormalige UvA-gebouwen op Roeterseiland. ©Het Parool/Jean-Pierre Jans © UNKNOWN

Stadsdeel Centrum gaat niet over tot het stilleggen van de bouw van UvA-campus Roeterseiland, ondanks het dringende verzoek van omwonenden. Zij overwegen nu juridische stappen tegen het stadsdeel, de UvA en bouwaannemers.

De wanhoop begint toe te slaan bij de 36 bewoners van de appartementen in de Sarphatistraat met het balkon pal aan de bouwplaats. Sinds de sloop- en bouwwerkzaamheden negen maanden geleden in alle hevigheid losbarstten, is er voor hun gevoel te weinig verbeterd.

Een hoogzwangere vrouw en een bewoner met hartklachten hebben de UvA gevraagd om vervangende woonruimte of een schadevergoeding, maar aan beide verzoeken gaf de universiteit geen gehoor.

De betonboren in het twintig verdiepingen tellende gebouw in aanbouw produceren nog dagelijks een oorverdovend lawaai. Volgens de bewoners reikt het geluid tot ver boven de tachtig decibel die door het stadsdeel is toegestaan.

Verantwoordelijk bestuurder Boudewijn Oranje zegt dat op het bouwterrein nog niet boven de tachtig decibel is gemeten, weliswaar volgens de bevindingen van een door de UvA ingehuurd meetbedrijf. Voor Oranje is het geen aanleiding de eerder aangekondigde dwangsom tot tachtigduizend euro te verbeuren of de bouw stil te leggen.

'Het is niet mijn taak vervangende woonruimte te regelen of een schadeloosstelling te verzorgen. Een bouw stilleggen is een heel zware, uiterste sanctie. We zien liever dat UvA en bewoners hierover met elkaar in gesprek gaan,' zei Oranje gisteravond tijdens de commissie bouwen en wonen van stadsdeel Centrum.

De partijen schrokken van de overlast die de bewoners nog altijd ondervinden. 'De UvA heeft genoeg kansen gehad, er moet duidelijk een grotere stok achter de deur,' zei Nelly Duijndam (SP). 'Leg de bouw stil tot er goede afspraken zijn.'

De andere partijen, D66, GroenLinks, PvdA en VVD, vinden dat op korte termijn 'iets moet gebeuren', maar noemden het stilleggen van de bouw vooralsnog te rigoureus. Wel moet een tweede, onafhankelijk meetbureau eerdere metingen controleren.

Sara van der Heide deed namens de bewoners het woord. 'Er is een onleefbare situatie ontstaan. We gaan sowieso bezwaar aantekenen tegen de tachtig decibel die het stadsdeel als norm hanteert, 65 decibel zou het maximum moeten zijn,' aldus Van der Heide.

Door de 'afwachtende' houding van het stadsdeel wordt het ondernemen van juridische stappen volgens de bewoners onvermijdelijk. 'We zijn al een jaar aan het praten, maar er gebeurt niks. We zijn het helemaal zat.' (Het Parool/Merel Straathof)