Binnenland Bewaar

Bos sluit regeren met Wilders uit

Wouter Bos (links) en Wilders in de Tweede Kamer in 2006. Foto ANP/Evert-Jan Daniels
Wouter Bos (links) en Wilders in de Tweede Kamer in 2006. Foto ANP/Evert-Jan Daniels © UNKNOWN

AMSTERDAM - PvdA-leider Wouter Bos sluit uit dat zijn partij in een regering zou stappen met de PVV van Geert Wilders. ''Voor mij volstrekt ondenkbaar'', zei hij maandag bij de opnames van de NOVA College Tour die komende woensdag worden uitgezonden.

Volgens Bos staat Wilders voor een geheel ander Nederland dan hij zelf wenst. Het Nederland van Wilders wordt ''vervelend, koud en kil'', terwijl Bos een ''warm en solidair'' Nederland nastreeft. Wilders biedt mensen geen kansen, maar neemt ze af, zei Bos bij de bijeenkomst met voornamelijk studenten van de Vrije Universiteit Amsterdam. Waar de PVV-leider op bepaalde punten gelijk heeft in zijn analyse, heeft hij toch niet de oplossing voor het probleem, meent Bos.

Ook ChristenUnie-leider en vicepremier André Rouvoet noemde maandag (in Het Financieele Dagblad) deelname aan een coalitie met de PVV voor zijn partij ''ondenkbaar''. Het CDA sluit op voorhand geen enkele partij uit voor regeringsvorming. Van de huidige oppositiepartijen sluiten SP, D66 en GroenLinks regeringssamenwerking met Wilders uit.

In de peiling van Maurice de Hond is de PVV al wekenlang de grootste partij, met in de jongste peiling 32 zetels. In werkelijkheid heeft Wilders negen zetels in de Tweede Kamer. (ANP)