Binnenland Bewaar

Boete voor te laat opzeggen studenten-ov niet haalbaar

De boete was een eis van VVD en CDA
De boete was een eis van VVD en CDA © ANP

De verdubbeling van de boete voor oud-studenten die hun ov-kaart niet opzeggen, is voorlopig van de baan.

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs maakt donderdag bekend dat de eis van de Tweede Kamer om die boete per 1 januari volgend jaar te verhogen naar 300 euro per maand onuitvoerbaar is. Dat melden bronnen rond het kabinet.

Onder aanvoering van coalitiepartij VVD en het CDA besloot een Kamermeerderheid eind december om de boete te verdubbelen - tot grote woede van de andere coalitiepartner, PvdA, die eerder juist met de VVD streed tégen een boeteverhoging.

Het lijkt erop dat Bussemaker de kant van de studenten kiest

Jan Sinnige, voorzitter ISO

D66 eiste daarop dat die verdubbeling alleen mocht gelden voor jongeren die bewust misbruik maken van hun ov-kaart. Daar zit het probleem: DUO, de organisatie die de ov-studentenkaart uitgeeft, kan de reisgegevens van (oud-)studenten niet inzien. Om die gegevens te kunnen uitwisselen, moet eerst de wet worden gewijzigd.

Spagaat
Bovendien zit de PvdA-minister in een lastige spagaat: de Kamer heeft haar, in wisselende meerderheden, kort voor de kerst in een aantal moties en amendementen opgedragen verschillende dingen te doen.

Zo meent de Kamer ook dat het voor studenten makkelijker moet worden om hun ov-kaart op te zeggen - vóór tot boeteverhoging kan worden overgegaan. Het liefst zien zij dat het recht om gratis te reizen met het openbaar vervoer automatisch vervalt als jongeren niet meer studeren. Dat is nu technisch niet mogelijk.

Aangepaste wet
Bussemaker zal naar verwachting vandaag de Eerste en Tweede Kamer informeren dat de boeteverhoging voorlopig nog niet wordt ingevoerd. Ze komt eerst zo snel mogelijk met een aangepaste wet.

Studentenorganisatie ISO, fel tegenstander van hogere boetes, reageert verheugd. "Het lijkt erop dat Bussemaker de kant van de studenten kiest", zegt voorzitter Jan Sinnige. Volgens hem moet het makkelijker worden om de kaart op te zeggen, bijvoorbeeld door dat online mogelijk te maken. "Je kunt geen boete opleggen zonder eerst te zorgen voor goede informatievoorziening."