Binnenland Bewaar

BNP Paribas treft voorziening voor boete

FBI-directeur James Comey en de Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder kondigen de recordboete van 8,9 miljard dollar voor BNP Paribas aan.
FBI-directeur James Comey en de Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder kondigen de recordboete van 8,9 miljard dollar voor BNP Paribas aan. © AFP

De Franse bank BNP Paribas moet 5,8 miljard euro opzij zetten in het tweede kwartaal van dit jaar voor de boete die het heeft gekregen voor schending van Amerikaanse handelssancties tegen Iran, Cuba en Sudan. Voor het overige deel van de boete van in totaal 8,9 miljard dollar (6,6 miljard euro) had BNP al een voorziening getroffen.

Dat maakte het bankconcern vandaag bekend. Financieel directeur Lars Machenil benadrukte in een toelichting dat de financiële buffers bij BNP Paribas ruimschoots voldoende zijn om de boete te kunnen betalen. Hij zei verder dat het financiële concern 'geen haast' heeft om zijn kapitaalreserves aan te vullen.

Gisteren werd bekend dat BNP Paribas voor een rechtbank in New York schuld had bekend voor de schending van handelssancties en dat het een boete van bijna 9 miljard dollar dollar moet betalen. Onderdeel van de schikking is ook dat het kantoor van de Franse bank in New York per 1 januari een jaar lang bepaalde financiële transacties in de VS niet mag uitvoeren en dat sommige hoge personeelsleden sommige werkzaamheden niet mogen uitvoeren.

De afgelopen weken werd druk gespeculeerd over de hoogte van het boetebedrag, waarvan gefluisterd werd dat het zou kunnen oplopen tot meer dan 10 miljard dollar. De Franse regering oefende druk uit op Washington om de straf te matigen. Overigens gaf BNP Paribas aan dat het dividend dit jaar op 1,50 euro uitkomt, gelijk aan vorig jaar. Eerder stelde het financiële concern nog te mikken op een dividendverhoging.