Binnenland Bewaar

Bevrijdingsdag zonnig, daarna ook zomers warm

Bevrijdingsdag zonnig, daarna ook zomers warm
© EPA

Bevrijdingsdag begint in het westen van het land met wat nevel en lage bewolking. Die lost boven land vrij snel op, maar boven zee niet. Dat meldde Weeronline.nl zaterdagavond.

De ochtend verloopt volgens het weerbureau in het hele land zonnig. De temperatuur loopt zondag snel op tot 16 graden aan de kust en plaatselijk 20 graden in het oosten en zuidoosten. In de middag ontstaan in het binnenland stapelwolken, maar het blijft droog.

Na Bevrijdingsdag kan de temperatuur in de loop van de week oplopen tot 25 graden.

Bevrijdingsvuur
Precies om middernacht ontstak burgemeester Geert van Rumund van Wageningen zondag volgens traditie op het 5 Mei Plein in de Gelderse stad het Bevrijdingsvuur. Vanuit Wageningen zouden ongeveer 1600 sporters in estafettevorm het vuur naar 60 plaatsen in het land brengen.

Het vuur markeert volgens het Comité 4 en 5 mei Wageningen de omslag van herdenken op 4 mei naar het vieren van de vrijheid op 5 mei. Dat gebeurt dit jaar voor de 68ste keer. Het thema van 2013 is 'Vrijheid spreek je af'.

Festivals
De fakkeltocht gaat ook naar Utrecht. Daar ontsteekt minister-president Mark Rutte zondag het bevrijdingsvuur op het bevrijdingsfestival en geeft daarmee het startsein voor de bevrijdingsfestivals in het land.