AMSTERDAM - De gedupeerde aandeelhouders die in de strafzaak tegen de oud-top van het supermarktconcern Ahold een schadeclaim hadden ingediend, krijgen geen geld. Het gerechtshof in Amsterdam wees woensdag hun claim af.

Het is volgens het hof te ingewikkeld aan te tonen dat de schade die de aandeelhouders hebben geleden, een direct gevolg is van de strafbare feiten waarvoor de oud-top is veroordeeld. ,,De vorderingen zijn niet eenvoudig'', aldus het hof. Gedupeerden kunnen nog wel via de civiele rechter claims indienen. Een van de dertien gedupeerden claimde ongeveer 1 miljoen euro exclusief rente.

Toen Ahold op 24 februari 2003 de fraude bij voormalig dochteronderneming US Foodservice bekendmaakte en de jaarrekeningen over enkele jaren moest herzien, stortte de aandelenkoers van Ahold in. Het aandeel kelderde van 10 naar 3 euro per aandeel.

Pieter Lakeman van Stichting Onderzoek BedrijfsInformatie, die namens een gedupeerde een claim had ingediend, zei teleurgesteld te zijn. Voor zijn miljoenenclaim tegen voormalig financieel topman Michiel Meurs en tegen accountantsfirma Deloitte maakt het oordeel naar zijn zeggen niets uit. (ANP)