Binnenland Bewaar

Beelden vrijgegeven van gewapende overval Purmerend

De politie heeft dinsdag aandacht gevraagd voor een nog niet opgeloste overval uit 2016 op een geldloper in Purmerend. De man werd onder schot meegenomen en moest zijn geldkoffer afstaan.

De politie besteedde aandacht aan de zaak in het tv-programma Opsporing Verzocht.

Op beelden die de politie nu vrijgeeft is te zien hoe, op 21 december 2016, een geldloper aankomt bij het filiaal van de ING aan de Koestraat. Op die dag zaten twee mannen schuin tegenover de pinautomaat in een restaurant te wachten.  

Terwijl de geldloper de pinautomaat bevoorraadde kwamen de overvallers met een pistool aangelopen en dwongen de man om mee te komen. De collega van de geldloper, die in de bus was blijven zitten, zag het gebeuren en drukte op de overvalknop.

De onder schot gehouden geldloper werd meegenomen en gedwongen zijn koffer af te staan. Vervolgens stapten de twee mannen, vermoedelijk een wit en de ander zwart, op een scooter en gingen ervandoor. 

Explosie
De buit van de heren is gering. Met het indrukken van de overvalknop wordt een vloeistof over de biljetten gespoten, waarna een explosie volgt. Daardoor verbranden de randen van het geld. Het briefgeld gebruiken is daarna lastig. 

Toch hebben de daders op verschillende plekken geprobeerd met het geld te betalen. Onder andere in Zaandam, Alkmaar, Beverwijk en Heemskerk. In banken en casino's werd geprobeerd het geld om te wisselen.