Binnenland Bewaar

Beelden oude Egyptische farao gevonden

Een van de beelden is uit zwart graniet vervaardigd en toont farao Amenhotep III in zittende positie. Het andere beeld is van kwartsiet en beeldt de Egyptische heerser uit als sfinx. Foto EPA
Een van de beelden is uit zwart graniet vervaardigd en toont farao Amenhotep III in zittende positie. Het andere beeld is van kwartsiet en beeldt de Egyptische heerser uit als sfinx. Foto EPA © UNKNOWN

CAIRO - Een team van Egyptische en Europese archeologen heeft nabij de restanten van de Dodentempel van Amenhotep III, in de buurt van Luxor, twee beelden van deze oude farao ontdekt. Dit verklaarde de Hoge Raad van Antiquiteiten donderdag.

Een van de beelden is uit zwart graniet vervaardigd en toont de farao in zittende positie. Het andere beeld is van kwartsiet en beeldt de Egyptische heerser uit als sfinx, een mythisch wezen met het hoofd van een man en het lijf van een leeuw.

Van geen enkele andere Egyptische farao bestaan zoveel beelden als van Amenhotep III, die regeerde in de periode 1379-1340 voor Christus. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Akhenaten, van wie velen geloven dat hij het monotheïsme in Egypte heeft ingevoerd. De Dodentempel van Amenhotep III is grotendeels weggevaagd. Alleen de Kolossen van Memnon met een hoogte van ongeveer twintig meter staan nog overeind. (ANP)