AMSTERDAM - De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) wil praten met burgemeester Job Cohen van Amsterdam over de mogelijke financiering van prostitutiebedrijven in de hoofdstad.NVB-directeur Hein Blocks is echter niet optimistisch over de kans van slagen. Dat liet hij woensdag weten naar aanleiding van een bericht hierover in de Volkskrant.

Cohen zei vorige week op korte termijn met de banken te willen overleggen over de financiering van bonafide prostititiebedrijven op de Amsterdamse Wallen. Ze hoeven dan niet in zee te gaan met dubieuze financiers. De NVB is als brancheorganisatie bereid dit gesprek aan te gaan, zei Blocks.Moeilijke zaak

De NVB-directeur waarschuwde dat het een moeilijke zaak is. Kredietverlening vergt dat nauwkeurig inzicht bestaat in de financiële resultaten en dat is bij prostitutiebedrijven niet eenvoudig. Ook is het onderpand in geval van gedwongen executie moeilijk te verkopen. Legalisering van bordelen betekent bovendien niet automatisch dat de ondernemers deugen. Blocks wijst er verder op dat banken niet kunnen worden gedwongen bordelen als klant te accepteren.

Helemaal kansloos is de zaak niet, aldus Blocks. Wellicht zijn er mogelijkheden als ook andere private en publieke partijen elkaar vinden in een gezamenlijke aanpak. (ANP)