Binnenland Bewaar

Asscher: 'We gaan de crisis beteugelen'

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher .
Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher . © ANP

Het akkoord tussen de sociale partners en het kabinet is niet het einde van het sociaal overleg. 'Het is het begin van een nieuwe samenwerking om te zorgen dat we de uitdagingen - en die zijn er wel degelijk - samen te lijf gaan en overwinnen', zei minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher donderdagavond.

Asscher sprak van een Mondriaanakkoord, verwijzend naar de school waar het akkoord werd gepresenteerd. Volgens de minister heeft het akkoord heldere lijnen en is het toekomstgericht.

'We gaan de crisis beteugelen', zei Asscher verder. 'We gaan werken aan de arbeidsmarkt van de 21ste eeuw. Vanuit het besef dat veranderingen moeilijk zijn, maar dat je die het beste samen kunt doen.'

De grootste verandering is volgens Asscher dat mensen voortaan van werk naar werk zullen gaan. Hij zei dat mensen voortaan een transitievergoeding kunnen krijgen, omgeschoold zullen worden en door werkgevers en werknemers begeleid gaan worden naar een andere baan.

Verder gaat iedereen die kan werken, ook daadwerkelijk aan de slag. 'Mensen met een arbeidshandicap komen tussen de gewone collega's in de bedrijven te werken, dankzij de garantie van 125.000 banen', zei Asscher.

Ook zal de doorgeschoten flexibiliteit worden aangepakt. 'Al die constructies die worden bedacht om de verworvenheden van Nederland onderuit te halen, zullen we aanpakken met extra inspecteurs.' En na het werken krijgt iedereen gewoon een goed pensioen, aldus Asscher.