Amsterdam Bewaar

Hier kun je in Amsterdam stemmen tussen de colleges door

Hier kun je in Amsterdam stemmen tussen de colleges door
© Rink Hof

Op 15 maart gaat Nederland naar de stembus. Studenten, waaronder de opkomst doorgaans laag is, kunnen op deze scholen en universiteiten tussen de colleges door terecht.

De Nationale Jeugdraad en de PvdA Amsterdam zijn van mening dat meer mbo-scholen een stembureau moeten krijgen. Nu kunnen studenten alleen terecht op een locatie van het ROC van Amsterdam en een locatie van ROC Top. De hbo-scholen en universiteiten waar studenten kunnen stemmen zijn iets beter vertegenwoordigd in Amsterdam.

De Nationale Jeugdraad is hierop het initiatief 'Ieder mbo een stembureau' begonnen, dat voor meer stembureaus op mbo's moet zorgen. Jongeren zouden hun stem eerder uitbrengen als ze daar niet voor hoeven omfietsen, is het idee.

Dit jaar mogen 800.000 jongeren voor het eerst stemmen, maar gemiddeld stemt een op de drie jongeren niet. Bij ouderen is het aandeel niet-stemmers veel kleiner: een op de vijf.

In Rotterdam en Den Haag zijn er hierdoor nu twee stemlocaties op een mbo-school bijgekomen - wellicht dat er nog meer Amsterdamse scholen met een stembureau uitgerust worden. 

Op dit moment kan er op onderstaande onderwijsinstellingen gestemd worden in Amsterdam.