Binnenland Bewaar

Amsterdam sluit zich aan bij de Statiegeldalliantie

De Partij voor de Dieren wil een circulaire in plaats van een wegwerpmaatschappij
De Partij voor de Dieren wil een circulaire in plaats van een wegwerpmaatschappij © ANP

Als eerste grote gemeente sluit Amsterdam zich aan bij de Statiegeldalliantie. Verschillende maatschappelijke organisaties in Nederland én België bepleiten daarin samen de invoering van statiegeld op alle PET-flesjes en blikjes.

Begin deze week kwam de Statiegeld­alliantie uit de coulissen als nieuwe pressiegroep in het verhitte debat over statiegeld. Weert sloot zich aan als eerste gemeente, evenals het afvalbedrijf van de Belgische provincie Limburg en een grote Vlaamse consumentenorganisatie.

Vooralsnog zit in Nederland alleen statiegeld op grote PET-flessen. Volgens de aangesloten partijen is de strijd om statiegeld niet alleen een zaak van milieuorganisaties. Ze willen laten zien dat er in de publieke opinie breed draagvlak is voor de uitbreiding van statiegeld als middel om zwerfvuil te voorkomen. 

Precies daarom nam de Partij voor de Dieren in de gemeenteraad het initiatief om Amsterdam te voegen in het rijtje deelnemers aan de Statiegeldalliantie. Als hoofdstad zou Amsterdam een waardevolle aanwinst zijn, benadrukte Partij voor de Dieren-raadslid Johnas van Lammeren. "Nederland moet een circulaire maatschappij worden in plaats van een wegwerpmaatschappij. Het dumpen van je troep op straat kan niet de norm zijn. Statiegeld op kleine flesjes en blikjes is een logische stap en de prikkel van statiegeld leidt tot meer recycling."

Juist donderdag lieten voor- en tegenstanders van statiegeld zich horen in de Tweede Kamer. Vooral de supermarkten hikken aan tegen de kosten en vragen zich hardop af of statiegeld nou de beste oplossing is tegen zwerfvuil. De komende maanden moet blijken welke lobby aan het langste eind trekt.

Lees ook: 'Veel van het plastic afval komt uit de stad'