Binnenland Bewaar

Amsterdam krijgt primeur betonnen sluisdeuren

Nieuwbouwactiviteiten op IJburg. Volgende maand worden in sluis 124 op IJburg twee deuren van hogesterktebeton geplaatst. Foto Floris Lok
Nieuwbouwactiviteiten op IJburg. Volgende maand worden in sluis 124 op IJburg twee deuren van hogesterktebeton geplaatst. Foto Floris Lok © UNKNOWN

AMSTERDAM - Amsterdam krijgt als eerste stad ter wereld sluisdeuren van beton. Volgende maand worden in sluis 124 op IJburg twee deuren van hogesterktebeton geplaatst. Dat heeft het ingenieursbureau dat de deuren ontwikkelde dinsdag bekendgemaakt.

Sluisdeuren worden traditioneel van hout of staal gemaakt. Het voordeel van beton zijn de lagere bouw- en onderhoudskosten. De 10 centimeter dikke deuren zijn meer dan 6 meter lang en wegen ongeveer 14 ton per stuk.

Sluis 124 is een van de vier sluizen op IJburg en zal worden gebruikt voor het schutten van pleziervaart. In juli worden de deuren naar IJburg getransporteerd en geplaatst. In oktober zullen de eerste schepen van de nieuwe sluis gebruik kunnen maken. (ANP)