Binnenland Bewaar

Amstelveen is expat-hotspot van Nederland

Japanners tijdens het jaarlijkse bloesemfeest in Amstelveen. In de gemeente wonen veel expats uit Japan.
Japanners tijdens het jaarlijkse bloesemfeest in Amstelveen. In de gemeente wonen veel expats uit Japan. © Jean-Pierre Jans

Niet Amsterdam of Den Haag, maar Amstelveen blijkt één van de expat-hotspots van Nederland te zijn. Na Wassenaar wonen in de gemeente Amstelveen relatief gezien de meeste buitenlandse werknemers.

In Amstelveen is 7,5 procent van de inwoners expat, in Amsterdam ligt dat percentage op ruim 4 procent. Dat blijkt volgens NRC Q uit data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In Nederland wonen 57.000 expats, waarvan het meerendeel in de Randstad. De meeste hiervan zijn afkomstig uit onze buurlanden, maar ook de Verenigde Staten (plaats zes) en India (plaats zeven) hebben een belangrijk aandeel.

Amstelveen blijkt vooral een hotspot voor Japanners en Indiërs. Van de 1.230 Japanse expats in ons land woont ruim 40 procent in Amstelveen. Ter vergelijking: in het veel grotere Amsterdam zijn dat er 280. Ook Indiërs wonen het liefst in Amstelveen: van de 2.640 uit India afkomstige werknemers verblijven er 490 in de gemeente. 

De gemeente Amstelveen probeert de expats de nodige faciliteiten te bieden. Zo is er een Japanse kleuterschool en tandarts en heeft het Amstelland Ziekenhuis een fysieke 'Japan desk' en een digitale 'Indian desk'. Ook vindt er jaarlijks het Japanfestival en het Bloesemfeest, vooral bedoeld voor het Japanse bedrijfsleven, plaats.