Binnenland Bewaar

Afvallen bovenaan goede voornemens

© ANP
© ANP © UNKNOWN

Vier van de vijf Nederlanders maken bij de jaarwisseling goede voornemens. Bovenaan het lijstje staat 'afvallen' en op nummer twee staat 'minder druk maken', maar dat was vorig jaar ook zo. Nieuw is dat 'zuiniger leven' nu op drie staat en 'meer sporten en bewegen' naar een lagere plaats verhuist.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de ING, die er de conclusie aan verbindt dat de recessie hierin een rol speelt.

Het zijn vooral de lager opgeleiden die zeggen in het nieuwe jaar de tering naar de nering te willen zetten en dat zijn doorgaans ook de mensen met lagere inkomens.

Ze zetten niet fors het mes in de uitgaven, maar pakken de kaasschaaf door elke maand wat te bezuinigen op uitgaan en boodschappen. Bij de vakanties wordt meer uitgezien naar goedkopere reizen. Als het gaat om kleding kopen de meeste mensen liever een trui of een broek minder dan een goedkopere uitvoering.

Ook dit jaar zijn er weer rokers die stoppen, en dat goede voornemen tikt pas echt aan. Rokers steken gemiddeld elf sigaretten per dag op en dat kost dan ruim 2,50 euro of wel een kleine 1000 euro per jaar. Een nieuwe baan levert meestal nog meer op, maar gezien de economische situatie is dat niet voor veel mensen weggelegd.