DEN HAAG - Het kabinet koerst op de datum van 8 januari voor een besluit over de toekomstige bijdrage aan Afghanistan. Vóór de Kerst gaat het zeker niet lukken omdat premier Jan Peter Balkenende vrijdag niet aanwezig is. Het kabinet streeft er wel naar om het Afghanistan-besluit nog te nemen voor de commissie-Davids op 12 januari haar Irak-rapport presenteert.

Balkenende en de vicepremiers Wouter Bos en André Rouvoet gaan komende week met de meest betrokken ministers Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken), Eimert van Middelkoop (Defensie) en Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) opnieuw om tafel om te kijken naar een oplossing voor de verdeeldheid in het kabinet. In ieder geval de CDA'er Verhagen wil bekijken of Nederlandse militairen in de Afghaanse provincie Uruzgan kunnen blijven. De PvdA wil vasthouden aan het eerdere kabinetsbesluit dat Nederland eind volgend jaar geheel uit Uruzgan is vertrokken.

Een optie die bekeken wordt is een definitief en volledig vertrek uit Uruzgan en een nieuwe veel kleinere missie van tussen de honderd en tweehonderd man in een ander deel van Afghanistan. Dat zou een politie-trainingsmissie kunnen worden. (ANP)